Menu

sibirskie

Pielmieni syberyjskie od 15 zł

Mówi się, że na Syberii mieszkają ci ludzie, którzy najbardziej kochają wolność. Pielmieni syberyjskie to klasyczne pielmieni z charakterem. Ich nadzienie jest zrobione z wołowiny i wieprzowiny. To jest dość kaloryczna opcja — w chłodne pory roku można szybko się najeść, a poza tym z tych pielmieni wychodzi tłusty i pożywny rosół.

altajskie

Pielmieni ałtajskie od 16,50 zł

Ałtaj to region Rosji, w którym są szerokie równiny, wysokie góry i burzliwe rzeki. Na Ałtaju żyją wpisane do Czerwonej Księgi górskie barany — argali. A miejscowi mieszkańcy pasą tam stada owiec. Baranina to najbardziej popularne mięso w górach Ałtaju. Farsz pielmieni ałtajskich jest robiony wyłącznie z baraniny. Żeby wzmocnić jego smak, dodajemy do niego trochę rozmarynu. To jest prawdziwa egzotyka. Polecamy!

uralskie

Pielmieni uralskie od 15,50 zł

Na Uralu pielmieni przyrządzali zgodnie z tradycją, która z czasem nabrała sakralnego sensu. Tajemnica smaku pielmieni uralskich kryła się w połączeniu wołowiny, wieprzowiny i baraniny w określonych proporcjach. Staramy się zachować tę tradycję i trzymamy się klasycznego przepisu. Nie wiecie, które pielmieni wybrać? Śmiało zamawiajcie uralskie — na pewno przypadną wam do gustu. 

kurskie

Pielmieni kurskie od 15 zł

Kursk to miasto o daleko sięgającej historii. Już w kronikach Kursk był nazywany dużym miastem, w którym kwitł handel. Nasze pielmieni kurskie są produkowane z mielonego filetu kurczaka. Drobiowy farsz świetnie komponuje się z mielonym pieprzem. Tradycyjnie do niego dodaje się także posiekaną cebulę. Szczególnie dzieci uwielbiają ten rodzaj pielmieni. Jeśli wasze dziecko jest wybredne i marudzi podczas jedzenia, spróbujcie zaproponować mu kurskie pielmieni ze śmietaną. Nieduży rozmiar, lekki smak oraz delikatne ciasto na pewno spodobają się dzieciom.

wiatskie

Pielmieni wiatskie od 16,50 zł

"Za prawdę matkę zsyłają na Wiatkę" lub "na Wiatce swoje porządki" — tak mówi się po rosyjsku. Region wiatski jest znany w całej Rosji ze swoich lasów. A w nich są najlepsze grzyby. Dlatego w wiatskich pielmieniach nie ma ani kawałka mięsa.

Jako nadzienie wykorzystujemy zmielone podgrzybki — smaczne, pożywne, a poza tym bardzo zdrowe. Przed tym jak trafić do pielmienia, są podsmażane z cebulą, co zapewnia miękki, a jednocześnie mocny smak.